Tänker om, provar nytt!

Min ”nya” begagnade dator som jag installerat en Ubuntu server på, med xfce skrivbord, blev lite klumpig och omständig att använda som klient. Så nu tänkte jag prova något helt nytt.

IBM har nyligen köpt RedHat, så varför inte testa nysläppta Fedora 29? Detta är ju en distribution med täta band till RedHat. För att vara ännu mera nytänkande så varför inte välja KDE som skrivbordsmiljö?

Jag skall inte tråka ut er med alla installationsbekymmer, men det fanns några sådana. Såhär långt överkomligt, men vi får väl se om ett tag. Det rörde sig framför allt om drivrutiner för nVidia grafikkortet, som jag installerade helt manuellt.

Efter installation och uppdatering så gav jag mig direkt på QGIS.

Screenshot_20181104_140156.jpeg

Instruktionerna för Fedora följer direkt efter Ubuntu/Debian så det borde inte vara några problem.

Screenshot_20181104_140933

Och mycket riktigt, några minuter senare så kan jag starta QGIS 3.4.1.

Jag rekommenderar starkt att ni som använder 3.4.0 uppdaterar till  3.4.1, där det finns en mängd viktiga buggfixar åtgärdade.

Nu skall jag bara börja vänja mig vid KDE och se om jag kan leva med Fedora på datorn i stället för Ubuntu. Det blir säkert en del gnäll från min sida, men trägen vinner. Oavsett vilket operativsystem man byter från/till så är det alltid lite uppförsbacke i början. Det är inte någon skillnad i det här fallet.

Så här långt hat jag aktiverat de ”icke fria” programbiblioteken, då jag behöver använda mjukvaror som kdenlive och obs-studio, som använder icke fria komponenter. Fedora är i grunden helt open source, men det går som sagt att lägga till bibliotek för ”icke fritt”.

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

Uppdatering

Sedan jag skrev det som finns ovan har jag redan övergivet Fedora, provat Manjaro och gått tillbaka till Linux Mint (xfce).

Fedora blev helt enkelt svårjobbat då det inte installeras några drivrutiner som standard för mängder av olika saker, exempelvis stödet för Cuda Cores på mitt nVidia kort.

Manjaro fungerade fint med hänsyn till drivrutiner, men där fanns det ingen (enkel) möjlighet att ha en aktuell version av stabila QGIS installerad och uppdaterad. Antingen var det några månader gamla versioner, eller så fick man kompilera källkod själv till Master.

Nej, Linux Mint 19 (baserat på Ubuntu 18.04) med i det här fallet xfce som skrivbord blir perfekt. Bra stöd för hårdvara, lätt att lägga till källor för uppdaterade mjukvaror och något som jag är bekväm med och van att hantera.

Det enda som är en brist just nu är att det fortfarande är en äldre version av Proj4 som finns i biblioteken, vilket gör att QGIS inte kan hantera projektionen ”Equal Earth”. Kör du Windows, eller en Linux distribution som har Proj4 v5.2 så kan du med QGIS 3.4.1 använda denna nya ”rättvisande” projektion. Men du får skapa proj-definitionen själva.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: